CERTIFICAT DE CONFORMITATE

Legalitatea produselor vandute

Subscrisa, EMPENDO DISTRIBUTION SRL, cu sediul in Bucuresti, str. Rosia Montana, nr. 1, bl. 17, sc. 2, et. 6, ap. 68, sector 6, cu datele de identificare CIF RO38349181, Nr. Inreg. ONRC J40/17386/2017, declara ca produsele comercializate pe https://www.epickeys.ro sunt in conformitate cu legislatia Uniunii Europene. EMPENDO DISTRIBUTION SRL vinde licente achizitionate legal, de la furnizori certificati global. Nu vindem licente de volum. In masura in care licenta este marcata RETAIL sau OEM in descriere sau in titlu, cheia de licenta pe care o vei achizitiona nu este folosita deja pe un alt dispozitiv. Licentele vandute pe EpicKeys sunt livrate prin e-mail, imediat dupa confirmarea platii, sau pe tot teritoriul Romaniei via curier.

Nota importanta

• Conform acordului de licenta Microsoft, licenta este destinata activarii unice, daca pe pagina produsului nu este specificat altfel.
• Se interzice activarea simultana a licentei pe mai multe dispozitive, consulta Termenii si Conditiile Microsoft.
• A se vedea, de asemenea, Declaratia de protectie a datelor Microsoft.

Conform hotararii date de Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in 2012, rezulta ca revanzarea licentelor software este posibila.

Decizia CJUE in cazul Cazul C-128/11 UsedSoft GmbH v Oracle International Corp. concluzioneaza ca:

„Un autor de programe pentru calculator nu se poate opune revanzarii licentelor sale fara data de expirare, care permite utilizarea programelor sale descarcate de pe internet. Dar si ca dreptul exclusiv de distributie a unei copii a unui program pentru calculator acoperita de o astfel de licenta se epuizeaza la prima sa vanzare.”

Concluzia CJUE este ca revanzarea de licente este legala. Hotararea creeaza un nou cadru juridic pentru firmele de revanzare pentru a-si dezvolta activitatea si astfel clientii ajung sa achite preturi mult mai mici.

Decizia CJUE prevede urmatoarele aspecte:

Legalitatea produselor vandute

  • Principiul epuizarii dreptului de distributie se aplica nu numai atunci cand titularul dreptului de autor comercializeaza copiile programelor sale pentru calculator pe un suport material (CD-ROM, DVD sau STICK), ci si atunci cand le distribuie prin descarcare de pe pagina sa de internet. De unde rezulta ca si licentele achizitionate in format ESD – RETAIL (licente electronice) pot fi revandute.
  • Atunci cand titularul dreptului de autor pune la dispozitia clientului sau o copie – fie materiala, fie imateriala – si incheie in acelasi timp, in schimbul platii unui pret care acorda clientului dreptul de a utiliza aceasta copie pentru o durata nelimitata, acest titular vinde aceasta copie clientului si epuizeaza astfel dreptul sau de distributie exclusiv. Astfel licenta detinuta legal, poate fi transferata unei singure persoane o singura data , doar pe termen nedeterminat ( nu se poate inchiria ).
  • Prin urmare, desi contractul de licenta interzice o transmitere ulterioara, titularul dreptului nu se mai poate opune la revanzarea acestei copii. Chiar daca intre emitentul licentei si utilizatorul final exista un contract in care utilizatorul renunta la dreptul de a vinde licenta, contractul devine NUL.
  • Curtea precizeaza ca dobanditorul initial al unei copii materiale sau imateriale a unui program pentru calculator, cu privire la care dreptul de distributie al titularului dreptului de autor este epuizat, trebuie sa faca inutilizabila copia descarcata pe calculatorul sau in momentul revanzarii acesteia. Odata ce licenta este vanduta unei alte terte parti , cumparatorul ( care devine vanzator ) , nu mai are dreptul sa foloseasca sau sa distribuie aceasta licenta.

Decizia C-128/11 UsedSoft GmbH/Oracle International Corp. a Curtii de Justitie a Uniunii Europene din 3 iulie 2012

Istoric de decizii si reglementari juridice, privind revanzare produselor Software

Pe la inceputul anilor 2000, Curtea Federala de Justitie din Germania a decis ca un program pentru calculator (versiune OEM), care a fost introdus pe piata de catre producator sau cu acordul acestuia, poate fi distribuit in continuare chiar si fara hardware-ul asociat.

Decizia Curtii Federale de Justitie din 6 iulie 2000, dosar nr. I ZR 244/97 (in limba germana)

Publicata in mai 2001, Directiva 2001/29/CE a UE, a armonizat epuizarea drepturilor de autor pe care se bazeaza intregul concept de software folosit. „Prima vanzare a originalului unei opere sau a unor copii ale acesteia in cadrul Comunitatii de catre titularul dreptului de autor sau cu consimtamantul acestuia epuizeaza dreptul de a controla revanzarea acestuia in cadrul Comunitatii”.‍ Directiva 2001/29/CE a UE

In cererea de pronuntare a unei hotarari preliminare formulata de Hoge Raad der Nederlanden (Olanda) in cazul C-41/04 Levob Verzekeringen BV, OV Bank NV/Staatssecretaris van Financiën (in limba engleza) din mai 2005 se indica faptul ca:

“Prima vanzare a copiei unui program pentru calculator in cadrul Comunitatii de catre titularul dreptului sau cu consimtamantul acestuia epuizeaza dreptul de distributie a acestei copii in Comunitate” articolul 4 litera (c) a doua propozitie din Directiva 91/250. In consecinta, primul achizitor poate transfera efectiv proprietatea reprodusa catre o terta parte fara a fi nevoie de consimtamantul autorului. Asadar, primul achizitor poate dispune de bunuri corporale in calitate de proprietar.

In calitate de achizitor legal al suportului de date original, un tert este de asemenea, autorizat sa utilizeze programul inregistrat pe suport media sau medialess, in conformitate cu scopul pentru care a fost conceput. Interdictia contractuala privind transferul dreptului de utilizare pe care producatorul a convenit-o cu primul cumparator nu este obligatorie pentru terti.

In anul 2006, Tribunalul regional din Hamburg a confirmat ca epuizarea drepturilor de autor se aplica si in cazul copiilor individuale ale unui program de calculator achizitionate prin intermediul acordurilor de licentiere de volum ale Microsoft.

Hotararea Tribunalului regional din Hamburg in cazul 315 O 343/06 (in limba germana)

In 2009, Directiva 2009/24/CE a Parlamentului European si a Consiliului precizeaza faptul ca „Prima vanzare a copiei unui program pentru calculator in cadrul Comunitatii de catre titularul dreptului sau cu consimtamantul acestuia epuizeaza dreptul de distributie a acestei copii in Comunitate, cu exceptia dreptului de a controla inchirierile ulterioare ale programului pentru calculator sau ale unei copii a acestuia”.

Directiva 2009/24/CE a Parlamentului European si a Consiliului

„Un autor de programe pentru calculator nu se poate opune revanzarii licentelor sale „de ocazie” care permite utilizarea programelor sale descarcate de pe internet”.
„Dreptul exclusiv de distributie a unei copii a unui program pentru calculator acoperita de o astfel de licenta se epuizeaza la prima sa vanzare.”
„Pe de alta parte, epuizarea dreptului de distributie se extinde asupra copiei programului pentru calculator vandute, astfel cum a fost corectata si actualizata de catre titularul dreptului de autor.”
„In plus, Curtea precizeaza ca dobanditorul initial al unei copii materiale sau imateriale a unui program pentru calculator, cu privire la care dreptul de distributie al titularului dreptului de autor este epuizat, trebuie sa faca inutilizabila copia descarcata pe calculatorul sau in momentul revanzarii acesteia.”

‍Decizia Curtii de Justitie, case C-128/11, UsedSoft GmbH/Oracle International Corp.

Achizitorul initial al unei copii de program pentru calculator, insotita de o licenta de utilizare nelimitata, poate revinde acea copie si licenta sa unui nou achizitor.

Decizia Curtii de Justitie, case C-166/15, Aleksandrs Ranks si Jurijs Vasievics (in limba engleza).